SDP fitxarà un psicòleg per al SAAS per afrontar els diagnòstics negatius

Autor: E. J. M.
Font: BONDIA
Publicat el: 25 de Febrer de 2015

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) vol portar les regnes del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) perquè “la política sanitària no s’ha de fer des del SAAS sinó des del ministeri de Salut”, va recordar la número dos de la llista nacional d’SDP, Sílvia Bonet, que va ser ministra de Salut, Benestar i Treball durant el govern de Bartumeu.

A més de reorganitzar-ne la gestió, SDP també vol incloure més serveis al SAAS: “Volem incidir en la salut mental infantil i que l’atenció s’ofereixi des d’Andorra i, a més, volem implantar un psicòleg a la plantilla del SAAS per ajudar les famílies a afrontar els diagnòstics negatius, per exemple, el d’una malaltia terminal. L’acompanyament d’un psicòleg disminueix l’angoixa, l’ansietat del pacient i de la família i el procés d’acceptació és millor”, va concloure.

Quant a la reorganització del SAAS, Bonet va insistir en què “el SAAS ha de prestar l’assistència sanitària a l’hospital, als centres d’atenció primària, al servei de salut mental, etcètera, però seguint les directrius que se li planteja des del ministeri. Sabem que al SAAS l’ambient està enterbolit, hi ha desafecció i frustració en el desenvolupament de la tasca professional”, va afegir.

“Hem de modificar la llei de creació del SAAS, que és de principis dels anys 80 i està obsoleta, i actualitzar-ne els reglaments de funcionament. Proposem un pacte d’estat perquè entre tots ens posem d’acord sobre com volem que sigui el nostre sistema sanitari, qui l’ha de prestar i com s’ha de finançar. Els professionals són d’alta qualitat però cal organitzar-ho bé”, va matisar la candidata d’SDP.

“La política sanitària l’ha de fer el govern, sense focalitzar-nos només en el SAAS ja que hi ha més prestadors sanitaris (metges especialistes, de capçalera, fisioterapeutes, dentistes, oftalmòlegs….). Nosaltres no volem retallar cap prestació sanitària ni augmentar les cotitzacions a la CASS, sinó que volem donar sostenibilitat al sistema”, va puntualitzar.

Dues prioritats més d’SDP són “el replantejament de l’estructura de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, optimitzant els serveis” i el funcionament de la residència sociosanitària El Cedre, en la qual “volem personal preparat, format en geriatria.” També aposten per atribuir més competències als CAP i potenciar l’atenció i l’hospitalització domiciliària.